ایمنی در سیم کشی ساختمان:
برای احداث هر ساختمانی اعم از مسکونی، تجاری و اداری اجرای اصولی و ایمن سیستم برق ساختمان و یا سیم کشی ساختمان یکی از مهمترین قسمتهای انجام پروژه ساختمان سازی محسوب میشود. دلیل اهمیت رعایت نکات ایمنی در زمان سیم کشی ساختمان، حفاظت از جان افراد چه در زمان انجام پروژه و چه در زمان بعد از اتمام پروژه است. جریان الکتریکی موجود در ساختمان علی رغم تمامی مزیتهای که دارد، اگر به صورت اصولی و با در نظر گرفتن نکات ایمنی مختلف اجرا نشده باشد به همان میزان خطرناک و زیان آفرین است. در زمان اجرای سیستم برق ساختمان و استفاده از انواع سیم و کابل برق، پیمانکاران یا برقکاران حرفهای متعهد هستند که بهترین مواد ممکن را به کار ببرند ولی به دلیل ماهیت خاص جریان الکتریکی همیشه احتمال بروز حوادث ناگوار وجود دارد. در این مقاله قصد داریم موارد احتیاطی و مهمترین نکات ایمنی سیم کشی ساختمان را مورد بررسی قرار دهیم. رعایت کردن این نکات توسط برقکاران ساختمانی به منظور ایجاد یک محیط کاری ایمن اهمیت بسیار بالایی دارد.
1_ از افراد متخصص استفاده کنید:
شما همراهان عزیز دقت داشته باشید هم در زمان اجرای سیستم برق و سیم کشی ساختمان و هم بعد از اتمام پروژه ساختمان سازی در صورت بروز مشکل در این سیستم باید از افراد متخصص استفاده کنید. برقکاران حرفه ای ساختمان تجربه بسیار بالایی در زمینه اجرای سیم کشی ساختمان دارند و برای اجرای سیستم برق ساختمان و یا رفع نقص و عیب در این سیستم گزینه مناسبی هستند.
با ظهور فضای مجازی و مشاورههای آنلاین بسیاری از افراد تصور میکنند که سیم کشی ساختمانشان و یا رفع نقص این سیستم را به تنهایی میتوانند انجام دهند ولی نکتهای که به آن توجه نمیکنند این موضوع است که کار با جریان برق چه برای سیم کشی ساختمان و چه برای حل مشکل بوجود آمده در این سیستم، نیازمند رعایت کردن نکات ایمنی بسیار مهمی است.
بسیاری از افراد غیر متخصص در هنگام کار با جریان برق به راحتی جان خود را از دست میدهند و یا آسیبهای جسمانی غیر قابل جبرانی میبینند. استفاده از برقکاران آموزش دیده برای اجرای سیم کشی ساختمان بسیار مناسب تر است چرا که آنها از قانونها و پروتکلهای لازم برای اجرای سیم کشی ایمن ساختمان آگاهی کامل دارند.
2_ بررسی محیط کار:
یکی از مهمترین نکات ایمنی در سیم کشی ساختمان بررسی کردن محیط کار توسط برقکار است. برقکاران ساختمانی برای اجرای سیستم برق ساختمان و جایگذاری سیم و کابلهای برق در محل مناسب، مجبور میشوند در موقعیتهای مبهم و خطرناکی قرار بگیرند که از مهمترین آنها میتوان به کار کردن در ارتفاع، کارکردن در مناطق زیر زمینی و کارکردن در نزدیکی آب و رطوبت اشاره کرد.
به همین دلیل به منظور کسب اطلاعات لازم و شناخت کلی از فضا، برقکاران باید محیط محل کار خود را جست و جو کنند و خطرات احتمالی را شناسایی کنند و برای برطرف کردن آنها دست به کار شوند. همچنین باید نسبت به دستور العملهای کلی محیط کار و محدودیتهای موجود در ساختمان شناخت کافی داشته باشند.
3_ استفاده از لباس و تجهیزات مناسب:
یکی از مهمترین نکات ایمنی سیم کشی ساختمان استفاده برقکاران ساختمانی از لباس و تجهیزات باکیفیت و ایمن است. برقکاران ساختمانی حتماً باید از لباسهای محافظ، دستکشهای غیر رسانا و عینکهای محافظ چشم استفاده کنند چرا که همیشه در حین انجام سیم کشی ساختماناحتمال بروز جرقه و یا برق گرفتگی آنها وجود دارد.
همچنین با توجه به شرایطی که محیط کاری این افراد دارد و احتمال ریزش یا افتادن ابزار آلات، مصالح و … وجود دارد، باید از کلاههای ایمنی مناسب استفاده کنند. در نگاه اول شاید تهیه و استفاده از این تجهیزات اضافی و هزینه بر به نظر برسد ولی باید گفت تاثیری که بر حفظ جان و سلامتی افراد میگذارند غیر قابل انکار است و به راحتی از بروز حوادث تلخ و ناگوار جلوگیری میکنند، بنابراین ارزش هزینه کردن دارند.
4_ استفاده از ابزارهای با کیفیت:
مشخصاً هرکار فنی نیاز به استفاده از ابزارهای مختص به خود دارد. برقکاری ساختمان به منظور اجرای سیم کشی و سیستم برق نیاز به استفاده از ابزارهای مختلفی مثل فنر سیم کشی، دستگاه فنر زن برقی، فازمتر، قیچی کابل بر و … دارند. برای اجرای اصولی سیستم برق ساختمان برقکاران ساختمانی باید از ابزارهای باکیفیت بالا استفاده کنند تا در زمان اجرای پروژه با مشکل خاصی رو به رو نشوند.
این مورد هم یکی از نکات بسیار مهم برای افزایش ایمنی سیم کشی ساختمان محسوب میشود چرا که در صورت استفاده کردن از ابزارهای نامرغوب امکان آسیب رسیدن به سیم و کابلهای برق وجود دارد.
5_ رعایت فاصله استاندارد:
- فاصله کلیدها از کف تمام شده ساختمان باید بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ سانتی متر باشد.
- فاصله پریزهای برق، تلفن و آنتن از کف باید بین ۳۰ تا ۴۰ سانتی متر باشد.
- فاصله جعبه فیوز از کف ساختمان باید بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ سانتی متر باشد.
- فاصله جعبه فیوز از لولههای آب و گاز باید ۱ متر باشد.
- فاصله پنل و گوشی آیفون از کف باید ۱۴۰ تا ۱۵۰ سانتی متر باشد.
- فاصله آویز لامپها از سقف ساختمان باید ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر باشد.
- فاصله کلیه قوطیها از چهارچوب درب باید بین ۱۵ تا ۲۵ سانتی متر باشد.
6_ اتصال ایمن سیم و کابل برق:
برای اجرای سیم کشی برق ساختمان ناچار به استفاده از انواع سیم و کابل برق هستیم. استفاده از این محصولات بدون ایجاد برش، انشعاب گیری، اتصال دائمی و موقت غیرممکن است. یکی از حیاتی ترین نکات ایمنی سیم کشی ساختمانهای مختلف انجام دادن اصولی اتصال سیم و کابل برق است.
اولین و مهمترین ویژگی جریان برق که بسیار مورد استفاده قرار گرفته است این است که در برخی از اجسام به خوبی حرکت میکند و میتواند از آنها به راحتی عبور کند، این دقیقا همان ویژگی است که باعث شده سیمهای برق ایجاد و تولید شوند.
اما این یک زنگ خطر بزرگ برای انسان است. چرا که فلزات، آب و خود بدن انسان نیز جزئی از آن وسایلی است که برق میتواند به راحتی از آنها عبور کند. از این رو در اتصال دو سیم برق اگر ایمنی کامل رعایت نشود و تنها یک شاخه کوچک سیم لخت مانده باشد و آن به فلزی خود را برساند میتواند یک فاجعه بزرگ را ایجاد کند.
از طرف دیگر رطوبت و آب همواره در همه جا یافت میشود از این رو در صورتی که این اتصال دو سیم برق ایمن نشود بسیار خطر آفرین خواهد بود. تنها چسب برق زدن شاید برای کوتاه مدت پاسخگو باشد اما با گذر زمان و استهلاکی که برای چسب برق ایجاد می شود ممکن است قسمتی از این سیمها لخت شوند و در این صورت اتفاقی بیفتد که اصلاً خوشایند نمیباشد.
مورد بعدی که در اتصال دو سیم برق بسیار هم اتفاق افتاده این است که سیمهای برق معمولاً به شکل جفتی، فاز و نول کنار یک دیگر (در پوستههای جدا) میباشند. اگر این دو سیم به یکدیگر برخورد کنند جریان بسیار بالایی را ایجاد میکنند و چیزی شبیه به رعد و برق اتفاق میافتد بنابراین دور از ذهن نیست که این رعد و برق تبدیل به آتش سوزی شود.
حال اگر این دو سیم هنگام اتصال دو سیم برق به شکل نادرست به یکدیگر بخورند خطر آتش سوزی تمام سیم کشی خانه، کمترین خطر ناشی از آن است. همچنین اتصال نادرست سیم و کابل برق باعثت ایجاد حرارت و در نتیجه بروز آتش سوزی در سیستم برق ساختمان میشود.
حالا که با خطرات اتصال غیر اصولی سیم و کابل برق آشنا شدید بهتر است دو روش ساده اتصال ایمن سیم و کابل برق را برای شما کاربران گرامی توضیح دهیم. در روش اول شما میتوانید بعد از لخت کردن دو سر سیم آنها را در کنار یکدیگر قرار دهید و با استفاده از یک کانکتور یا ترمینال پیچی دو سیم را به صورت ایمن اتصال دهید. این روش ساده به عنوان اتصال موقت سیم و کابل برق مورد استفاده قرار میگیرد.
روش دوم که به عنوان اتصال دائم سیم و کابل برق شناخته میشود به شرح زیر است:
- با کمک انبر دست، ۱٫۳ سانتی متر یا نصف سیم بدون روکش انتهای هر دوسیم را با زاویه ۹۰ درجه خم کنید.
- حال برای اتصال سر به سر سیم، دو سیم را به شکل قلاب روی هم قرار دهید به صورتی که زاویههای قائم روی هم قرار گیرد.
- با کمک انبردست یا دم باریک، هر کدام از قسمتهای سیم را به دور سیم مخالف بپیچانید.
- با کمک لحیم کاری به خوبی محل اتصال را مستحکم کنید و تمام شکافها را بپوشانید.
- وارنیش را روی محل اتصال قرار دهید.
- با کمک حرارت وارنیش را منقبض و عایق کنید. در صرت عدم استفاده از وارنیش، حتماً از چسب برق به میزان کافی استفاده کرده و محل را به خوبی عایق کنید.
8_ بررسی سیم کشی ساختمان:
بعد از رعایت کردن تمامی نکات گفته شده در بالا و اجرای سیم کشی ساختمان و اتمام آن نوبت به بررسی نهایی سیم کشی ساختمان میرسد. قبل از اعلام پایان کار و اجازه دسترسی عموم به ساختمان حتماً همه موارد را چندین بار آزمایش کنید. توجه داشته باشید که روشن شدن و به کار افتادن لوازم و وسایل برقی مختلف به معنای اجرای صحیح و اصولی سیم کشی ساختمان نمیباشد.
سعی کنید در حین انجام پروژه سیم کشی برق ساختمان بعد از اتمام هر مرحله به صورت کلی هر مرحله را مورد بررسی و آزمایش قرار دهید. بررسی نهایی سیم کشی ساختمان این امکان را برای شما فراهم میکند که اگر خطایی در سیستم برق ساختمان وجود دارد قبل از بروز حادثه بتوانید به راحتی آن را برطرف کنید.
نکات مهم در سیم کشی ساختمان:
- توجه داشته باشید که از شلوغ کردن و استفاده بیش از اندازه قوطیها جلوگیری کنید.
- از قرار دادن سیم برق و تلفن در یک لوله خودداری نمایید.
- در اندازه گیری فاصلهها دقت داشته باشید تا کار نهایی ظاهر مناسبی داشته باشد.
- باید توجه داشت از کلید و پریزهای ضد آب در حمام استفاده شود.
- در طول انجام کار از استفاده لولههای شکسته خودداری نمایید.
- در انجام عملیات سیم کشی ساختمان، توجه داشته باشید رنگ کلیدها اشتباهی نصب نشود.
- رعایت اصول انجام کار در طول مراحل سیم کشی نیز از نکاتی است که باید به آن توجه ویژهای داشته باشید.
نتیجه گیری:
برقکاری و اجرای سیم کشی ساختمان به دلیل خطرات بسیاری زیادی که کار با جریان الکتریکی دارد به عنوان یکی از حساس ترین کارها شناخته میشود به همین دلیل برقکاران ساختمانی به منظور اجرای اصولی سیستم برق ساختمان و حفظ جان خود و اطرافیان، باید نکات ایمنی سیم کشی ساختمان را بدانند و به خوبی رعایت کنند.
در این مقاله تلاش کردیم به زبانی ساده مهمترین نکات ایمنی سیم کشی ساختمان را برای شما کاربران عزیز بررسی کنیم. شما همراهان گرامی میتوانید به منظور دریافت مشاوره رایگان و خرید انواع لوازم برق ساختمان با کارشناسان ما در تماس باشید.